Què és la formació professional?

Què és la formació professional?

Segur que algun cop has vist un anunci que demana un ‘professional especialista’.

Segons les tendències del mercat laboral a l’Estat espanyol, la Formació Professional actual és la que més s’ajusta a les necessitats reals de tots els sectors laborals.

Cada cop més empreses prioritzen l’especialització dels professionals i el desenvolupament de les seves habilitats professionals, que no pas el fet que tinguin títol universitari i màster. Aquest és, principalment, un dels avantatges que aporta la formació professional als nous treballadors.

Què aporten els estudis?

El estudis de formació professional són més pràctics i molt específics, consten d’una formació teòrica i una formació pràctica. Una vegada finalitzats aquests estudis obtindràs el títol de tècnic o tècnica de la professió corresponent que et permetrà començar a treballar d’allò que has estudiat. És molt important que consultis tota l’oferta formativa, les característiques de cada cicle formatiu i també la continuïtat dels estudis.

L’estudiant d’un cicle de formació professional adquireix les competències necessàries per complir amb les expectatives de les empreses. Són tots els estudis que van encaminats a la inserció laboral de l’estudiant, per aquest motiu molts la consideren avui en dia molt més pràctica i útil que un altre tipus de formació.

Tothom pot cursar la formació professional?

És imprescindible és que l’estudiant hagi finalitzat l’educació secundària obligatòria. L’estudiant podrà accedir a un cicle formatiu de grau mitjà, si s’ha acabat l’educació secundària obligatòria, o fer el mateix amb un cicle formatiu superior, en el cas que hi hagi conclòs el Batxillerat. En aquest últim cas, hi ha qui decideix decantar-se per la formació professional en comptes d’anar a la Universitat, cursant un grau superior.

No hi ha límit d’edat per accedir a aquests cicles. De fet hi ha hagut un augment de persones que han optat per cicles formatius per reciclar-se a nivell professional mentre treballava en una altra cosa o buscava una feina millor.

Alguns dels avantatges de la formació professional

  • Propera a la realitat: Moltes vegades un cop es finalitza el cicle les empreses tenen en compte les competències professionals que ha obtingut l’estudiant i això suposa un major atractiu per a la contractació d’un treballador.
  • Accessibilitat: La formació professional té tres nivells de professionalitat i a nivell econòmic no té cost tan elevat com els estudis universitaris.
  • Etapa educativa mes curta: la Formació Professional té una durada de dos anys, d’aquests, aproximadament 3 mesos són de realització de practiques externes en empreses.
  • Pràctiques en empreses: aquest és un altre dels grans avantatges, ja que l’estudiant durà a terme les tasques sobre la seva àrea professional de manera real. D’aquesta manera estarà en contacte amb el mon laboral i adquirint ja experiència.