Per què són necessaris els estudis en igualtat de gènere?

Una necessitat de la societat

La igualtat efectiva entre homes i dones és una de les reivindicacions més rellevants de la nostra societat. Malgrat que en els darrers anys s’han produït avenços significatius, encara estem lluny de l’horitzó al que volem arribar. Els nombrosos casos de violència masclista, la desigualtat salarial o les diferències en les càrregues de treball domèstic en són tan sols alguns exemples. A continuació us presentem algunes dades oficials que demostren la necessitat de treballar per revertir aquesta situació.

 

Dades que expliquen la desigualtat de gènere

  • Bretxa salarial: les diferències salarials entre homes i dones són visibles en totes les franges d’edat. A Catalunya, una dona cobra de mitjana 5.300€ menys que un home al cap d’un any. La bretxa salarial segueix sent la més alta des del 2008. 
  • Menys temps de paraula als mitjans: Com demostra l’informe “On som les dones?”, l’opinió de les dones es troba infravalorada als mitjans de comunicació. La seva presència respecte als homes a ràdio i televisió és del 36%, i en premsa escrita i digital no sobrepassa el 25%. 
  • Més estudis per la mateixa feina: A Catalunya les dones representen el 58% de la població amb estudis superiors. Tot i això, el nivell d’estudis de les dones no es tradueix en igualtat efectiva en l’àmbit laboral i econòmic, ja que es troben sobrerepresentades entre les persones graduades en situació d’atur. 
  • El sostre de vidre: Aquest concepte il·lustra les dificultats que tenen les dones per accedir a càrrecs de responsabilitat a les empreses. Ara com ara tan sols un de cada tres càrrecs de direcció i gerència -que impliquen la possibilitat de prendre decisions- són ocupats per dones.
  • Més dificultats per abandonar la precarietat: Un 59,9% de les dones realitza tasques laborals de caràcter elemental i en condicions més precàries. Això significa que tendeixen a treballar en posicions socialment menys valorades i que són més difícils d’abandonar. 
  • Càrrega en els treballs de cures i de la llar: En l’esfera privada la càrrega de treball que assumeixen les dones és encara més alta. Un 70% de les tasques domèstiques les assumeixen elles. A més a més, aquelles feines que es vinculen socialment a les tasques domèstiques i de cures -educació, sanitat, serveis socials, etc.- també són ocupades majoritàriament per dones. 
  • Paritat al govern i al Parlament: La tendència de la participació política de les dones és positiva. La primera legislatura del Parlament de Catalunya (1980) comptava únicament amb 7 dones dels 135 escons que el conformen. Actualment en són 60, el que suposa un 44,4% del total. En el mateix sentit, en el Govern de la Generalitat de 1980 no hi havia cap dona, davant de les 6 -sobre 13 conselleres/es- de l’actual. 
  • Violència de gènere:L’any 2018 es van registrar 12.977 denúncies per violència de gènere en l’àmbit de la parella. 7 dones van ser assassinades a mans de la seva parella o exparella.

 

La nostra proposta

En els darrers anys els estudis de gènere han proliferat a causa de la necessitat de promocionar la igualtat amb programes i polítiques públiques. Les dades que hem observat posen de manifest la necessitat d’abordar aquesta intervenció des d’una perspectiva feminista. El nostre Cicle Formatiu de Grau Superior en Promoció d’Igualtat de Gènere ofereix la possibilitat de formar-se en el desenvolupament d’intervencions socials, l’acompanyament a dones en situació en violència de gènere i l’elaboració de programes de prevenció i intervenció, entre d’altres.

Consulta més informació